Z ekspresu nie leci kawa – co zrobić?
Ekspres do kawy jest urządzeniem goszczącym nie tylko w kawiarniach i restauracjach, ale również w wielu domach. Pozwala na przygotowanie w każdej chwili doskonałej kawy, ale z rozmaitych powodów może ulec awarii. Jak radzić sobie w niewygodnej sytuacji?
Zakręcony dopływ wody
Zanim zaczniesz dopatrywać się poważnej awarii sprawdź, czy przypadkiem nie został zakręcony dopływ wody. Przyczyna braku kawy z ekspresu może być naprawę prozaiczna. Dopiero, gdy zostanie sprawdzona ta ewentualność można szukać innych źródeł problemu.
Zabrudzenie bloku zaparzającego ekspresu do kawy
Jednym z powodów braku możliwości zrobienia kawy jest zabrudzony blok zaparzający umieszczony we wnętrzu ekspresu. Problem powstaje, gdy do zasobnika wsypuje się za dużą ilość kawy, ponieważ powoduje to zapychanie się ekspresu. W efekcie przestaje spełniać swoją rolę. Remedium na zabrudzony blok zaparzający stanowi rozłożenie mechanizmu ekspresu i staranne oczyszczenie go. Z reguły ekspresy są wyposażone w wyjmowany blok, więc łatwo można przywrócić ich funkcjonalność. Nie należy go myć w zmywarce, ponieważ może to doprowadzić do jego uszkodzenia. Najlepiej zapobiegać zapychaniu ekspresu kawą i dbać o wsypywanie jej odpowiednich porcji. Chociaż kawy smakowe stanowią niezwykle kuszącą propozycję, niestety negatywnie wpływają na działanie ekspresu, ponieważ charakteryzują się tłustą konsystencją, która powoduje zatykanie mechanizmu urządzenia. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, a przede wszystkim korzystniejszym dla żywotności ekspresu jest dodawanie syropów smakowych, kawałków czekolady i innych aromatów już po przygotowaniu kawy.
Sprawdź naszą ofertę:
Zalanie ekspresu do kawy
Zdarza się, że ekspres zostanie po prostu zalany. Problem pojawia się, gdy mokre filiżanki są stawiane na płycie do podgrzewania. Najczęściej jednak elementy urządzenia mają styczność z wodą ze względu na jej wlewanie do pojemnika bez wyciągania go. Nieuważność powoduje, że woda jest rozlewana poza pojemnik.
Sprawdź nasza ofertę naprawy ekspresów do kawy w Twojej okolicy
Osadzenie się kamienia w ekspresie do kawy
Przed nadmiernym osadzaniem się kamienia chronią filtry, które powinny być systematycznie wymieniane, ale nawet w przypadku ich obecności potrzebne bywa odkamienianie ekspresu. Kamień jest osadem wapiennym, który wytrąca się w efekcie podgrzewania wody. Na jego pojawianie się wpływa znacząco stosowanie wody mineralnej, która zwykle zawiera niewiele składników rozpuszczalnych. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest używanie wody filtrowanej. Odkamienianie ekspresu przeprowadza się przy użyciu specjalnych płynów lub tabletek, których zadaniem jest rozpuszczenie i usunięcie warstwy kamienia. Należy postępować zgodnie z instrukcją dołączoną do preparatu, aby skutecznie pozbyć się problemu i nie spowodować uszkodzeń urządzenia. W ekspresie trzeba uruchomić odpowiedni program, dzięki któremu jego wnętrze zostanie oczyszczone. Przed przystąpieniem do działania konieczne jest wyjęcie filtru ze zbiornika wody.